Zneužití národních pojmů

10.02.2011 23:02

 
Slovanka
 
 V souvislosti s nedávnou aférou kolem německého masa s dioxiny se začala spousta lidí dívat na to, odkud potraviny, které nakupují, pocházejí. Je třeba si ujasnit, co by mělo být při výběru zboží na základě země původu podstatné. V první řadě zboží z Číny, kterého je v ČR nejvíce, nesplňuje většinou kvalitativní požadavky našich zákazníků, je ovšem levné.

 

Úkolem státu, který ovšem není naplňován, by mělo být zaměstnat co nejvíce obyvatel a k tomu je potřeba mít na svém území také spoustu firem, které budou těmto zaměstnancům platit mzdy a státu odvádět daně. Z mého pohledu by bylo nejlepší, aby tyto firmy byly také v rukou Čechů, protože tím získají zisky opět čeští občané, kteří budou odvádět daně z přidané hodnoty opět do české státní pokladny a tak dále.

Nyní tento koloběh pochopitelně nefunguje, jelikož nezaměstnanost v některých severočeských městech dosahuje 18ti% (např. Jirkov a okres Most) a firmy patří různým nadnárodním korporacím. Pokud ale je mezi lidmi poptávka po českých výrobcích či potravinách, dokáží toho i tyto firmy či živnostníci, kteří s námi mají ve skutečnosti pramálo společného, obratně využít.

Často tedy narážíme ve velkých marketech patřících většinou Němcům nebo různým finančním skupinám zahraničního původu na reklamní poutače s českými vlajkami a ujištěním, že právě v onom obchodě na „cizí“ nenarazíte. Kdo si zkontroluje poté zemi původu u většiny potravin prodávaných v těchto zahraničních řetězcích, narazí stejně na Polsko či Německo a samozřejmě na Čínu.

Vrcholem ledovce je ale herna a rychlé občerstvení patřící Vietnamcům, které jsou v chomutovské ulici Kadaňská. Ta je známá jako jedno z ghett a žijí zde především Romové a nepřizpůsobivé obyvatelstvo. Slušní lidé se z Kadaňské většinou vystěhovali už v devadesátých letech a nyní je zde neponičených domů, kde se dá usoudit, že žijí normální lidé, pomálu. Právě návštěvníky výše zmíněné herny jsou především Cikáni či různá individua živící se dávkami či objížděním města s kárkou na šrot. Nejplnější je herna právě po vydávání dávek, na přelomu měsíců už většinou zeje prázdnotou. A jak se toto zařízení jmenuje? Slovanka.

 

 
Jan-mrazek_3
 

 

 

 

 

 

 

Jan Mrázek
předseda DM Chomutovsko