Procházka DM Sever po Lenešicích

22.03.2011 00:01

  

   Před pár dny jsme se s několika dalšími členy DM Sever rozhodli pro další Vlajkovou výpravu. Vybrali jsme si místo, kde je hned několik našich vzácných památek. Tím místem je menší obec Lenešice. Tato obec se nachází v okrese Louny a první písemná zmínka o obci pochází z roku 1226, z období krále Přemysla Otakara I. V západní části návsi stál a nadále stojí kostel sv. Šimona a Judy.  Věž kostela pocházela ze 13. století, ale 3. července 2008 se zřítila. Kostel je proto nyní v celkové přestavbě. Kolem kostela byl také hřbitov, kde se pohřbívalo až do roku 1797. Před kostelem dodnes stojí na masivním pilíři socha sv. Václava, pocházející z roku 1849. I samotný tvar návsi už byl několikrát měněn. Jednou z posledních změn náměstí byla výstavba obecního úřadu v roce 1941. Dále leží na západní straně návsi barokní hospodářský dvůr se zámkem. Zámek postavil Jiří Černín z Chuděnic v roce 1599. Součástí Lenešic byly dříve také rybníky pocházející cca z 15. století.  V roce 1788 dal však většinu rybníků baron Wimmer vysušit a proměnit v pole. K Lenešickému katastru také dříve patřily i dvě významné bažantnice, které patřily k těm největším v Čechách. Ale protože se chov bažantů nevyplácel, byla bažantnice postupně zmenšena na polovinu a roku 1887 byl  chov bažantů zastaven úplně. Rozloha bažantnice byla postupně zmenšována a v letech 1925 a 1938 byla úplně vykácena. Náhradou bylo na Chlumu zalesněno postupně 22 ha pastvin. K historii Lenešic patří i výstavba silnice z Lenešic do Postoloprt v roce 1861-1863. Výstavba železnice byla dokončena v roce 1872, nádraží až v roce 1899. Na přelomu století zde působily tyto podniky: továrna na cikorku, rolnický akciový pivovar, koželužna, výrobna cementového zboží a tiskárna na plech. Žili zde také celé generace místních kantorů, již se přičinili o zachování a rozvoj českého jazyka. Mezi nejvýznamnější patřil Jan Březina (1885-1898), Jeroným Šubrt (1908-1940) a Jan Tvrzník (1900-1936). V obci se dále narodil muzikolog Jan Miroslav Květ (1887-1961), který byl jedním ze zakladatelů Dvořákova muzea v Praze, v odborných a populárních pracích se zabýval hudbou Josefa Suka a Antonína Dvořáka. Zdejším rodákem byl i muzikant a hudební skladatel Augustin Schránil (1878-1953), který mimo jiné  složil i 4 operety.

   Toto území je též významné výskytem mnoha druhů ptactva, chráněných druhů obojživelníků, plazů, savců a slanomilné vegetace. Na sever od rybníka jsou těžby slínovců z období druhohor (svrchní křída) se zkamenělinami mořských organismů. U řeky Ohře stojí pamětní strom, topol bílý. Obvod kmene je 720 cm a stáří 160 let. Asi 2 km na západ od vsi se nachází Lenešická tůňka, která je lokalitou chráněných druhů rostlin a živočichů.

   Bylo se zde tedy opravdu na co dívat a bylo to opravdu velmi příjemné odreagování. Až na postávající výrostky s alkoholem v ruce, nelze asi nic této obci vytknout. Památky i příroda jsou zde velmi krásné a povětšinou udržované. Jen ta místní mládež by mohla najít produktivnější trávení volného času. Ale to bohužel není problémem jedné obce, ale celé naší republiky. Protože tento Systém mladé lidi nevede žádným lepším směrem.

 

 

Lucie Šlégrová

místopředsedkyně DM