Návštěva Poličky

02.04.2011 21:57

   Ve dnech 19.3 - 20. 3. 2011 se zástupci DM Sever a MO DSSS Most zúčastnili schůze MO DSSS Poličsko. Mezi hlavními body naší návštěvy bylo navázání vzájemné spolupráce mezi místními organizacemi, seznámení se s Řádem ozubeného kola a organizační pomoc se založením místní organizace Dělnické mládeže v Poličce. Při této příležitosti jsme v doprovodu předsedy poličské MO Stanislava Hajského navštívili nejen historické centrum města, ale i hrad Svojanov a zámek Nové Hrady.

Město Polička lze nazvat vstupní branou do Žďárských vrchů, jednoho z nejkrásnějších koutů Česko - moravské vrchoviny. V minulosti bývala věnným městem českých královen a v 18. století patřila mezi nejbohatší města Východních Čech. Do dnešních dnů se dochovaly městské hradby, zpevněné 19 věžemi, s ochozem. Dominantou města je kostel sv. Jakuba, v jehož věži se narodil a část svého dětství prožil hudební skladatel Bohuslav Martinů. 8. února 2010 byl kostel sv. Jakuba s rodnou světničkou Bohuslava Martinů prohlášen za národní kulturní památku. Mě osobně nejvíce zaujala Vlajková výprava na hrad Svojanov. Tento hrad založil v polovině 13. století český král Přemysl Otakar II. k ochraně zemské obchodní stezky spojující Litomyšl s Brnem. Původní hrad nesl německé jméno Fürstenberg a byl velmi pevný. Dominantu dodnes tvoří válcová věž zvaná hláska, proti přístupové cestě se obracející ostrým břitem. Hrad obepíná mohutná hradba, jejíž síla zdiva dosahuje místy až 8 metrů. Původní raně gotický palác se dodnes dochoval ve zdivu nynějšího tzv. Nového stavení. 
Král Karel IV. Svojanov ve svém zákoníku Majestas Carolina zařadil mezi 11 nejvýznamnějších českých hradů, které neměly být nikdy prodány nebo zastaveny. Toto přání ale nedodržel již Karlův syn král Zikmund, který hrad předal do držení pánům z Boskovic. Z těchto krás jsme se mohli bohužel kochat jen z venku, neboť hrad právě prochází rekonstrukcí. To mu však neubralo na kráse. Podobně tomu bylo i na zámku v Nových Hradech, kde ještě nebyla zahájena návštěvní sezóna. Zámek Nové Hrady je rokoková stavba vybudovaná v letech 1774–1777 hrabětem Jeanem-Antoinem Harbuvalem de Chamaré ve stylu francouzských letních sídel podle stavebního návrhu Josefa Jägra. Pro svoji architektonickou jedinečnost a umístění v uměle vybudovaném přírodním areálu býval celý zámecký komplex nazýván “Malý Schönbrunn” nebo “České Versailles”. Ucelený rokokový areál obsahoval vstupní bránu a francouzskou zahradu se správními budovami, špýchar a anglický park s pískovcovou Křížovou cestou (1767), vedoucí k pozůstatkům původního gotického hradu. 
Z této návštěvy jsem si odnesl nejen krásný zážitek, ale především ujištění, že to, co děláme, mělo, má a vždycky bude mít smysl. Protože to děláme nejen pro naše děti, ale především pro Vlast, která si to rozhodně zaslouží.

 

 

Michal Kašpar
místopředseda KR DSSS Ústeckého kraje a člen DM Sever