Fotoreport: DM Sever uctila památku Karla Kryla

08.03.2011 01:15

 

 
 

 

 

Dne 3. března jsme se za Dělnickou mládež (DM) Sever vydali do Teplic, k památníku na Benešovo náměstí, uctít památku jednoho z hlavních představitelů českého protikomunistického protestsongu v letech 1968-1989 Karla Kryla. Na nádraží jsme se sešli s ostatními členy DM a vydali se k památníku. Po příchodu na místo jsme zapálili několik svíček a položili kytice. Poté jsme alespoň chvilkou ticha uctili jeho památku. Čekali jsme, že památník bude zasypán květy a plně osvětlen svíčkami, ale kupodivu jsme památník nalezli v zapomnění a zahalený tmou. Nikdo nepřišel položit ani květinu. Byli jsme tímto poměrně zklamáni a nechtělo se nám věřit, že jsme jediní, kdo jeho památku přišel uctít. Jako by snad všichni zapomněli na toho, kterého poslouchávali s nadšením v rádiích. Na toho, jenž bojoval za svobodu do posledního dechu.
Byl to člověk, který i přesto, že těsně po okupaci emigroval, nepřestal milovat svou vlast. Jeho tvorba byla zaměřena proti rudé sani, která sžírala naši zem. Po krátkém nadšení sametovou revolucí byl zcela znechucen společenskou situací, politickou reprezentací a celkovým děním. Byl pevně rozhodnut se v České a Slovenské republice už nijak neangažovat. Zemřel zcela nečekaně, na následky srdeční příhody, ve věku nedožitých padesáti let.
Na tohoto člověka my, národní socialisté, vzpomínáme jako na jednoho z největších vlastenců dob železné opony. Je navždy naším vzorem.
Karle Kryle, jsi stále v našich srdcích.

David Kundľa