DM Sever vyrazila za památkami do Krupky

06.04.2011 20:28

   V nedávných dnech se členové DM Sever vypravili na další výlet po našich památkách. Nyní jsme se vydali k jedné z těch, která již bohužel není v nejlepším stavu. Naopak už asi spíše jen chátrá. Přesto pohled na ni nenechá snad nikoho bez emocí. Tentokrát naším cílem byl kostel svatého Prokopa v Krupce na Teplicku. V tomto místě je památek celkem dost. Pouze ta atmosféra v některých místech není nejlepší a člověku to pak může spíše zkazit den. Zvláště když si představí, že v něčem takovém musí místní každý den vyloženě přežívat. Řev a odpadky, kam se podíváš, nejsou ničím výjimečným. O kriminalitě zde ani nemluvě. A i proto se tuto sobotu koná akce DSSS proti teroru nepřizpůsobivých. Tuto akci DM Sever samozřejmě jede podpořit.

   Ale vraťme se ke kostelu, který také rozhodně stojí za zmínku. Ač není v nejlepším stavu, je opravdu něčím kouzelným, čím se člověk dokáže kochat. Jen nikdy asi nepochopím, jak někteří lidé mohou jít a tuto památku s klidem posprejovat. Bohužel se s něčím takovým setkáváme čím dál častěji na mnoha našich památkách.

   Kostel svatého Prokopa je bez střechy a z vnitřního vybavení se po požáru v roce 1939 nic nedochovalo.  Sochy sv. Petra a Pavla, které stály po obou stranách hřbitovní brány, byly přemístěny do kostela sv. Anny na Libušíně. Tento nejstarší místní hornický kostel byl založen v době prvotního osídlení v blízkosti havířské osady Kirchlice u Liščího potoka. Písemné zmínky o kostelu pocházejí z roku 1331. Konečnou podobu získal v roce 1676, kdy byl kompletně přestavěn. Veřejnosti přestal kostel sloužit roku 1891.

 

 

Lucie Šlégrová

místopředsedkyně DM