Chomutovský záchranný kruh

03.03.2011 23:09

  

 

 

Před rokem chomutovští občané nadšeně podporovali snahu zastupitelstva města Chomutova v čele s primátorkou ODS Ivanou Řápkovou o snížení kriminality ve městě.. Místní radnice spustila program „Záchranný kruh“, kde občané mohli žádat město o řešení z bezvýchodné situace. Klidní občané kladli především důraz na rušení nočního klidu nepřizpůsobivými občany.
Radnice zašla ve svém snažení ale mnohem dál. Byly zavedeny exekuce sociálních dávek, které měly donutit neplatiče, především Romy, aby uhradili dluhy na nájmu a pokutách za přestupky. To se ale nelíbilo dnes již bývalému ministru pro lidská práva (SZ) Michaelu Kocábovi, který ve své snaze prokázat protiprávní jednání neuspěl. Krajský soud, který o celé záležitosti rozhodoval, dal za pravdu zastupitelstvu. Exekuce vyvolaly mediální pozornost a místní Romy nenechaly v klidu. Je ale logické, že sociální dávky jsou určené pro úhradu vlastních sociálních potřeb, jako je placení nájmu apod. Zdejší Romové je ale využívali k hraní automatů, pití a kouření. O tom, že se to skutečně děje, svědčil příklad zdejší Romky, která předstírala slepotu, aby mohla pobírat důchod a sociální dávky včetně přídavků na své děti. Přitom ale chodila hrát do místních heren automaty. Byla ovšem dopadena a celá záležitost byla medializována. Jestli romská žena byla za svůj prohřešek skutečně potrestána, se do dnes neví.
Hazard byl také trnem v oku místním radním, proběhlo několik kontrol. Policie ve spolupráci se sociálními pracovníky hledali možné potencionální pachatele, kteří zneužívají sociální dávky. Tyto kontroly, které probíhaly kvůli rušení nočního klidu a které byly vyvolány slušnými lidmi, se ovšem nelíbily jejich majitelům. Aby tyto provozovny omezily svou činnost, došlo zde dokonce ke schválení nové místní vyhlášky. Majitelé těchto heren protestují, ale neuvědomují si, že oni sami nevědomky podporují kriminální činnost. Mnohdy pro svůj zisk zajdou až tak daleko, že nalévají alkoholické nápoje místní mládeži, na kterou se dle rady města a programu záchranný kruh policie  také zaměřila. Mladí lidé byli upozorňováni především na několika přednáškách policistů o kriminalitě, drogách a také o nelibých zálibách, jako je sprejerství a vandalismus.
Jedním z dalších prostředků, jak snížit kriminalitu ve městě, byl větší dohled policistů v problémových lokalitách, sídlištích a místech, kde se pohybují například prostitutky. Zde byly rozmístěny billboardy proti nakažlivým chorobám. Několik jich bylo umístěno do sociálně slabých lokalit, do ulic Kadaňská a Lipská. Zde byly zavedeny tvrdé kontroly, pokutování prostituce a takzvané monitorovací hlídky, které působily ve městě jako dohled kvůli možné kriminalitě. Město skutečně začalo problémy a požadavky občanů řešit. Z vlakového a autobusového nádraží zmizeli bezdomovci. A díky snaze města a programu záchranný kruh byl v Chomutově relativní klid a občané se mohli cítit bezpečně.
Město Chomutov skutečně zavedlo program, který se z počátku osvědčil, ale jak říká staré české přísloví: sliby chyby. Po skončení volebního období a odchodu primátorky Řápkové (ODS) do senátu se situace v Chomutově vrátila na původní úroveň. Do nově zvoleného zastupitelstva se dostali zástupci stran ČSSD, SEVEROČEŠI, PRO CHOMUTOV a ODS. V programu dřívějšího zastupitelstva ODS v převaze nepokračuje. Záchranný kruh si proto našel svou díru a pomalu a jistě zaniká snaha o nápravné řešení, na které se slušní občané tolik spoléhali. Důkazem toho jsou ohlasy na články místního deníku Chomutovska „Utíkej nebo bij“, kde si občané stěžují, že na sídlištích Kamenná, Zahradní a Písečná neúnosně vzrostla kriminalita. Lidé se bojí v noci a brzkých ranních hodinách chodit ven, přibylo zde i loupežných přepadení asociálními živly a vandalství. Snížil se dohled policie v nočních hodinách. Přibyl zde také nový sport místních Romů, takzvané „ochranné hlídky“, které zde přepadávají a bijí skupinky obyvatel. Údajně si takto řeší své „spory“ s netolerantními sousedy, kteří nemají nic jiného na práci, než si na ně stěžovat a poctivě chodit do zaměstnání. Dalším případem, na který upozornil Chomutovský deník, byla výroba pervitinu dvěma staršími muži a požár domu pro sociálně slabé v Dukelské ulici, kterou obývají Romové. Policie uveřejnila, že se zde vařil pervitin a zadržela zde cizince. Tohle a další kriminální případy svědčí o tom, že se ve městě s nástupem nového zastupitelstva přestaly řešit problémy s nepřizpůsobivými a kriminalita zde vzrůstá. Veškerá očekávaná snaha zlepšit situaci se projevila jako pouhý populismus a záchranný kruh města Chomutova, který mohl být příkladem pro ostatní města, selhal. Pokud zastupitelé nezmoudří a neprobudí se, veškerá snaha padne vniveč. Neřešením problémů se opět vše bude odehrávat v neprospěch lidí, kteří skutečně věřili, že se něco změní v jejich prospěch a ve prospěch spravedlnosti a pokojného žití.

Vlastimil Burian, Chomutov