Foto + video: Chomutov z druhé stránky

06.03.2011 23:11

 

 

 

Bezpečné ulice, čisté město a boj proti nepřizpůsobivým – právě tak se snaží vedení Statutárního města Chomutova tvářit před svými občany i návštěvníky. Skutečnost je ovšem zcela odlišná. Takzvaní nepřizpůsobiví (především různé alternativní skupiny cikánů a feťáků, nejčastěji nezletilých) jsou v Chomutově na koni a příležitostí, jak se „vyřádit“, mají více než dost. Jednu z tváří našeho města šla pro čtenáře krajského webu Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) zdokumentovat skupina členů chomutovské Dělnické mládeže (DM).
Nejdříve jsme se pohybovali přímo v centru města, konkrétně 50 metrů od autobusového nádraží, kde se v zákoutí za kolejištěm, které vede k nákladovému nádraží, nachází zřejmě squat či letní nocoviště nepřizpůsobivých živlů. Fotky (pod článkem) z tohoto místa nepotřebují komentáře.
Posprejované altánky okupované cca dvanácti až patnáctiletými Chomutovany, vášnivě debatujícími nad roztoky vína s kolou, rozkopané odpadkové koše, poničené lavičky či injekční stříkačky jsou opět denní realitou městského parku. Přitom torza vybavení parku napovídají, že dříve bylo toto místo příjemnou odpočinkovou a klidovou zónou města. Ještě nedávno zde probíhaly třeba koncerty dechových kapel a vyrostla zde i dětská hřiště. Ta nyní logicky zejí prázdnotou. Jednou z prvních ran městskému parku bylo například několikaleté pravidelné pronajímání prostranství „alternativnímu“ festivalu Cumbajšpíl radnicí vedenou ODS, kde docházelo k různým kriminálním deliktům od prodeje a konzumace drog, opíjení mladistvých až po krádeže a znásilňování. Nyní se právě ODS snaží halit do hávu strany, která proti nepřizpůsobivým bojuje, viz akce Záchranný kruh, která má skutečně spoustu kladů pro slušné občany. Jak je ovšem vidět, není všechno zlato, co se třpytí.
Nejzajímavější částí naší procházky Chomutovem byla návštěva cikánského ghetta v Dukelské ulici. U posledního obydleného domu, který zde zůstal, právě řešila policejní hlídka něco s místními cikány, proto jsme se zde nezdržovali a šli se podívat do částí ghetta, kde dříve bydleli nepřizpůsobiví a nyní se zde evidentně také často zdržují. Mezi hordami odpadků běhali potkani a místem se linul velmi nepříjemný zápach.  Jak je tedy vidět, jeden „záchranný kruh“ na bývalé okresní město v žádném případě nestačí.
Zpestřením naší procházky městem byl cikán, který se hrabal s pomocí násady od hrábí v popelnici a hledal něco na přilepšenou. Jakmile nás uviděl, zhrozil se, obrátil hrábě a začal kolem popelnice hrabat listí.

text: Jan Mrázek
video: Jakub Tlustý
foto: Vlastimil Burian