DM slavila Beltain

14.05.2011 21:42

 Členové DM Sever (a nejen ti) se rozhodli pro trochu tradičnější oslavu svátku, který se dnes nazývá „pálení čarodějnic“. Rozhodli jsme se pro návrat k původnímu keltskému svátku Beltain. Ten připadá na stejný den a též se při něm zapalovaly velké ohně. Byl oslavou tepla a plodnosti. A předcházel dnes známějšímu a již zmíněnému „pálení čarodějnic“. To totiž přišlo až s různými inkvizicemi a hony na tzv. čarodějnice. Právě z tohoto důvodu jsme se rozhodli spíše pro původní keltskou verzi. Na jednu stranu by se dalo říci, že je to pouze detail, na druhou stranu nám přijde poněkud „zvláštní“ oslavovat pálení nevinných lidí, kteří byli označeni za čarodějnice. Když se nad tímto člověk zamyslí hlouběji, není to rozhodně nic k oslavování. Naopak. I my sami v dnešní době víme, jaké to je být pronásledován pod jakousi záminkou. Naštěstí sice ještě nejsme upalováni, ale spousta lidí je nyní souzena a zavřena ve věznicích za svůj názor. Jen se označení čarodějnice změnilo na označení neonacista.

Již v pátek 29. dubna jsme se vydali do přírody, kde jsme si postavili stany a přenocovali zde až do neděle. Bylo to také výbornou příležitostí k tomu, abychom se lépe poznali. V pátek jsme si tedy rozdělali táborák a v přátelské atmosféře u něj vydrželi až do nočních hodin. Sobota začala snídaní u ohně a následně jsme se rozhodli pro trochu sportování. Mezi to patřila i kopaná na louce s improvizačními brankami. Do té se radostně zapojil i jeden z psích mazlíčků, kteří byli také přítomni. Nikdo neměl to srdce nenechat ho hrát s námi. A tak jsme měli ve hře i trochu zpestření. Po odpočinku následovala ještě jedna menší rozcvička.

Ač nám počasí za celý víkend zrovna moc nepřálo a vždy se na nějaký čas rozpršelo, rozdělali jsme i tak na večer trochu větší oheň a symbolicky oslavili Beltain. Občasné kapky jsme se snažili nevnímat. V sobotu již však byla znát vyšší únava a odešli jsme do stanů o něco dříve. V neděli ráno jsme pak opět posnídali u ohně, vše po sobě pečlivě uklidili a vydali se směrem ke svým domovům.

 

Lucie Šlégrová

místopředsedkyně DM

Fotogalerie: DM slavila Beltain